Dünyada yaygın olarak görülen hastalıklardan bir tanesi de yüksek tansiyondur. Ülkemizdeki yetişkinlerin %30’u tansiyon hastasıdır. Bu hastaların çoğu tansiyon hastası olduğunu bilmiyorlar. En basit tabiriyle belirli ve ideal kan basıncı ölçümlerinin yüksek çıkması sonucu yüksek tansiyon meydana gelmektedir. Diğer bir adı hipertansiyondur. Hastalık her yaştaki bireyde görülebilmektedir. Tansiyonun 140/90 (mmhg) üstünde olan bireylerde yüksek tansiyon görülmektedir.

Başlıca yüksek tansiyon nedenleri; aşırı stres durumu, kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, troid hastalığı, aşırı kilo ve obezite, fazla tuz tüketim durumu ve genetik etkiler olarak sıralanabilmektedir. Hipertansiyon sinsi belirtileri olan, senelerce farkına varamayacağınız hastalıklardandır. Başlıca belirtileri; baş ağrısı, sürekli halsizlik hissetme, bacak ve vücudun belirli bölgelerinde şişlik, burun kanaması olarak sıralanabilir.
Tansiyon Neden Yükselir?
Yüksek tansiyonun en belirgin özelliklerinden birisi fazla kan basıncıdır. Fazla kan basıncı olursa tansiyon da yükselir. Tansiyon yüksekliğini kesinlikle nedenlerini öğrenip çözüme ulaştırmamız gerekir. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliriz.
Ailevi Nedenler
Bazı kişilerde de yüksek tansiyon aileden gelen bir özellik olabilir. Yani yüksek tansiyonlu bir akrabanız varsa, sizde de görülme ihtimali yüksektir. Yüksek tansiyon nesilden nesile aktarılabilen bir hastalıktır.
Fazla Hareket Etmemek
Fazla hareket etmeyen insanların yüksek tansiyon olma riski oldukça fazladır. Hareketsizlik ayrıca kilolu olmanıza da sebep olabilir.
Tütün
Sigara kullanımı aniden tansiyonunuzu yükseltebilir. Ayrıca, sigara kullanmak diğer kalp rahatsızlıklarını da beraberinde getirir. Siz sigara kullanmasanız, içmeseniz de aktif olarak dumana maruz kalırsanız bu kalp hastalıklarının sizde de görülme olasılığı artmaktadır. Bu yüzden dumana maruz kalmayın, sigara içen birinin yanında çok fazla durmayın.
Tansiyon yükselmesine Ne iyi gelir?
Tansiyon yüksekliğinde hastanın kesinlikle doktora görünmesi ve tedavi alması gerekir. İlk kez tanı konan ve tedavisine başlanan kişilerin ilk doktor kontrolü 2 ila 4 hafta arasında yapılmalıdır. İlk kontrol esnasında doktor, ilaçların seviyesini ya da kullanım şeklini değiştirebilir. Bu aşamadan sonra düzenli olarak 6 ayda bir kez doktor kontrolüne gidilmelidir. Tansiyon yüksekliği hastalığında günlük yaşam tarzında değişiklik olmazsa olmazlar arasında yer alır. Sigara tüketiminin en aza indirgenmesi, vücut kitle endeksine göre kilonun ortalama düzeye düşürülmesi, tuz tüketiminin günlük 6 gr. ile sınırlandırılması ve düzenli spor yapılması son derece önem teşkil eder. Günlük meyve ve sebzelerden alınan potasyum da tansiyon yüksekliğinde faydalı olur. Bütün bu işlemler haricinde tuzsuz ayran, nar suyu, greyfurt, sarımsak, kekik, limon suyu gibi besinlerin alınması, tansiyonun dengelenmesi için tavsiye edilebilir.
Tansiyon Düşüklüğüne Ne İyi Gelir?
Düzensiz beslenmeye bağlı olarak kendini gösteren folik asit ve B12 vitamin eksikliği, diyabet, kalp hastalıkları, dehidrasyon, iç kanama, aşırı kan kaybı ve bazı ilaçların kullanımı tansiyonun düşmesine neden olabilir. Herkes tarafından bilinen tuzlu ayran, havuç suyu, zeytin, üzüm, zencefil, fesleğen ve su tüketiminin artırılması tansiyon düşüklüğüne iyi gelebilir.
0 yorum