1. Sunucunun internet hızı

Sitenizin sayfalarının yükleme hızı önemli bir konudur. Her bağlantı türü farklı hızlarda bilgi aktarır ve birim olarak saniyede megabit (Mbps) cinsinden ölçülür. Uluslararası internet omurgasını oluşturan OC3 bağlantılarının hızı 155 Mbps’dir. Bu hız, 43 Mbps’lik T3 hatlarından 3 kat daha yüksektir. Buna karşılık, bir T3 hattı, her biri 1,544 Mbps kapasiteye sahip 30 T1 hattına kadar bir bilgi aktarım kapasitesine sahiptir ve bir T1 hattı 54 28,800 modem kapasitesine sahiptir. T1 hatları genellikle bir web barındırma sağlayıcısının ihtiyaçlarını karşılamaz. Bu nedenle, iyi şirketler yedekli T3 hatları ile müşteri web sitelerinin ihtiyaçlarını karşılar. Bununla birlikte, hatların doluluk oranı da önemli bir faktördür. Hatlar, web sitelerinde anlık hız kısıtlamalarını ve kesintileri önlemek için %50’nin altında bir kapasiteye sahip olmalıdır.

Bir ziyaretçi tarafından ziyaret edildiğinde sitenin yavaş olmasının iki önemli nedeni vardır:

  • Bilgisayarın yeterli kesinti süresine sahip olmaması
  • Barındırma aldığınız sunucunun İnternet bağlantı hızı
  • Sayfalarınızın dosya boyutu
    Aldığınız barındırma sunucusu İnternet çıkış hızında düşükse veya kapasitesinin üzerinde barındırma hizmetleri sağlıyorsa, doğal olarak sayfalarınızın yükleme hızı yavaş olacaktır. Ayrıca hız konusu da sayfalarınızın boyutu ve hazırlıklı oldukları programlar ile ilgilidir. Çünkü bazı siteler flash ve animasyon programları ile hazırlanmıştır. Bu, flash kullanan sitelerin HTML biçiminde hazırlanan sitelerden daha yavaş açılmasına neden olur.
  1. Disk alanı ve bant genişliği (bant genişliği)

Disk alanı: sitenizin alan boyutu (sunucunun kaç megabayt olduğu), elbette, ihtiyaçlarınızın ve paranızın boyutuna göre değişir. Geniş kapsamlı ve çok fazla içeriğe sahip bir site düşünüyorsanız, sitenizde alacağınız alanın boyutu da büyük olmalıdır. Sitenizde çok sayıda resim, müzik, flaş kullanmayı planlıyorsanız, site alanının büyük olduğundan emin olun. Sitenizde bir e-posta hizmeti sunacaksanız, bu hizmetin de çok fazla alan anlamına geldiğini unutmayın.

Genel olarak, kişisel sayfalar için 5-25 MB alan (resim, müzik, video, e-posta hizmetleri yok), küçük kurumlar ve kuruluşlar için 50-250 MB ve büyük kurumlar ve hizmetler için 250 MB’den fazla alan almanız önerilir.

Bant genişliği: bant genişliği, aylık veri aktarım sınırınız anlamına gelir. Gelen ziyaretçilerden gelen talepler ve web sitesinde yapılan işlemler sonucunda, ağ üzerinden gelen ve gelen elektronik veri miktarı, özel barındırma türü dışında genellikle sınırlıdır. Okuyucular adres satırına bir site adresi girdiğinde, tarayıcı sunucudan bu sitenin ilgili sayfasını ister ve sunucu ile okuyucunun tarayıcısı arasında bir veri iletişimi vardır. Web sitenizin sahip olduğu daha fazla ziyaretçi, daha fazla bant genişliği gerekir.

Her ay 20.000 kişi tarafından ziyaret edilen 50 kilobaytlık bir web sayfası, ayda bir gigabayt trafik anlamına gelir (50.000 bayt x 20.000 isabet = 1 milyar bayt veya 1 gigabayt). Sunucuyu alacağınız şirketin size sunduğu aylık bant genişliği ve aşıldığında ne olacağını öğrendiğinizden emin olun.

  1. Sunucu tarafından desteklenen programlar ve Genel Özellikler

Web sitenize İnternet üzerinden giriş yapmak, dosya göndermek ve yönetmek için kullanacağınız kontrol paneli, bu başlığın en temel öğesidir. Kontrol paneli dosyaları, veritabanlarını, etki alanlarını, e-postaları yönetmenizi sağlar. Bu yüzden hem yeni hem de güvenli olmalı. Sunucunuzun desteklediği yazılım, sitenizde ne yapmak istediğinizi doğrudan etkileyecektir. Web sitelerini tanıtmanın yanı sıra, hazırlanan dinamik formlar sayesinde farklı işlevleri (iş başvuru formları, istek formları, kredi kartı satışları gibi) de gerçekleştirir. Bu tür formların hazırlanması programlama dilleri (ASP, PHP, SQL, Javascript, Perl, CGI gibi) ile yapılır. Herhangi bir yazılım gibi, bu yazılımların güncellenmiş sürümleri vardır, bu yüzden farklılıkları vardır. Ayrıca, hazırlayacağınız site dili ile ilgili ayrıntıları da unutmamalısınız. Barındırma şirketleri genellikle maliyetleri nedeniyle açık kaynaklı yazılımları tercih ederler. Sitenizde kullanacağınız hizmetler için önceden araştırma yapın ve hangi yazılım ve sürümlere ihtiyacınız olduğunu belirlemeye çalışın.

  1. Sunucuya sahip olan şirketin özellikleri

Hazırlayacağınız web sitesinin gereksinimlerini belirledikten ve bu iş için tahsis etmeyi düşündüğünüz bütçeye karar verdikten sonra, web barındırma şirketleri arasında seçim yapma zamanı. Bir şirket seçerken göz önünde bulundurulması gereken ana noktalar şunlardır:

1) seçtiğiniz şirketler hakkında araştırma yapın: hedefinize uygun barındırma paketleri sunan şirketler hakkında yazılan yorumları okuyun, yapılan yorumlar. Örneğin, Web yöneticilerinin yoğun olarak ziyaret ettiği Google ve forumlarda arama yapabilir ve çeşitli yorumlar bulabilirsiniz. Ama bunu yaparken okuduğunuz her şeye inanmayın. Bazı yorumlar, firma veya rakipleri tarafından yazılan reklam veya küçük düşürücü yorumlar olabilir.

2) şirketin bağlantılarına bakın: şirketin web sitesindeki bağlantılarının sayısını, niteliklerini ve önemini kontrol edin. Yapabiliyorsanız, daha geniş bir yorum almak için bağlantılarda bulunan birkaç sitenin yöneticisine bir e-posta gönderin, barındırma şirketlerinden memnun olup olmadıklarını, teknik desteğin hızlı ve yeterli olup olmadığını sorun.

3) şirketin müşterilerine sunduğu teknik destek: bir şirketin teknik desteğini ölçmenin en kolay yolu, bir e-posta göndererek bunları test etmektir. Teknik konular hakkında sorular sorun ve cevap e-postanızda sitede yazılmış olsa bile, bunları uzun süre tutmaya dikkat edin. Sorularınızı dikkatle ya da uyduruk biçimde cevaplanmış olup olmadığını inceleyin. Telefon veya msn desteği sağlıyorlarsa, bu yöntemleri kullanarak teknik desteklerini her şekilde test edin.

4) sipariş sırasında şirket tarafından onaylanan hizmet sözleşmesi: şirketin bir hizmet sözleşmesi yoksa, seçmeyin. Çünkü hizmet sözleşmesi anlaşmazlık durumunda geçerli bir yasal belgedir. Hizmet sözleşmelerindeki makaleler, sitede yer almayan makaleler içerebilir. Bu nedenle, dikkatlice okuyun ve paketlerde size vaat edilen özelliklerin servis sözleşmesine nasıl yansıdığını görün. Bazen okuduğunuz sözleşmede sınırsız özelliklerin sınırlı olduğunu görebilirsiniz.

5) firmanın gerçek sanal olup olmadığını kontrol edin: firmanın sanal mı yoksa gerçek mi olduğunu e-posta ile öğrenebilirsiniz. Gönderdiğiniz e-postada Ticaret odasına kayıtlı olup olmadıklarını sorun ve bu bilgileri isteyin. Birçok amatör şirket, herhangi bir sorun olması durumunda web barındırma işlerini kurumsal hale getirmeden yapar. Kurumsal şirketlerde böyle bir sorunla kolayca karşılaşmazsınız.

6) şirketin ofis adresini ve telefon numarasını isteyin: gelişebilmesi durumunda şirketten adres ve telefon bilgilerini alın. Mümkünse, verdikleri adrese giderek veya telefonla iletişime geçerek doğruluğunu kontrol edin.

7) para iade garantisi olan şirketleri seçin: bazı şirketler memnun olmayan müşterileri için 15 günlük veya 30 günlük para iade garantisi sunar. Bu garantiyi sunan şirketlerden hizmet almak yararlı olacaktır, çünkü fikrinizi değiştirirseniz paranızı geri almanıza izin verecektir. Şirket para iade garantisi yerine ücretsiz bir deneme hesabı sunuyorsa, bu fırsattan da yararlanabilirsiniz.

Kategoriler: VDS

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir