Küçük büyük her yaşta insanın başına gelebilen romatizma, bir kronik hastalık türüdür. Küçük büyük fark etmeden her yaşta insan bu hastalığa yakalanabilir. Romatizma genel tabiriyle vücut kas ve iskeletinde meydana gelen bir hastalıktır. Kas ve kemiklerde oluşan ağrılar, kramp ve sancıların bireyin günlük hayatında ki hareketlerini oldukça kısıtlamaktadır.

Romatizma rahatsızlığın görülen belirtiler; Güçsüzlük hissi, hareket yetisinde zorlanma, nefes problemi, ateş, görme problemleri, vücudun bazı kısımlarında oluşan şişkinlikler, dere altındaki beze, uyanıldığında baş gösteren kas ağrıları, güneş ışınlarına hassasiyet, gözde oluşan iltihaplanma, nörolojik rahatsızlıklar olarak sıralanabilir. Hastalık tipleri, iltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak iki grup altında incelenir.

Kaç Tip Romatizma Vardır?

Temel olarak 2 tip romatizma vardır:

İltihabı olanlar

İltihabı olmayanlar.

1) İltihabı olanlar: Romatizmal iltihap 3 çeşittir:

A) Bakterilerin eklemlere yerleşmesiyle ortaya çıkan mikrobik romatizmalar: Stafilokok, streptokok ve tüberküloz basili halinde çeşitli mikroplar bu romatizmaya sebep olur.

B) Bağışıklık sisteminin bozuk oluşu sonucu gelişen mikropsuz iltihap: Bu tip iltihabın neden olduğu romatizmaların en önemlileri romatoid artrit (RA), ankilozan spondilit (AS) ve yaygın bağ doku iltihabı yapan hastalıklar (kollajen hastalıklar)’dır. Bu grubun en çok duyulan benzeri sistemik lupus eritematozus (SLE)’dur.

C) Diğer bir hastalık şekli de ilk olarak ürik asit ve çeşitli kristallerin eklemlerde ve çeşitli dokularda oturarak oluşturduğu tahriş sonucu ortaya çıkan iltihaptır. Gut ve yalancı gut hastalığında bu tip irin vardır.

2) İltihabı olmayan romatizmalar: Bu romatizma çeşitlerinin en önemlisi artroz (kireçlenme)’dur. Artrozda eklemde irin yoktur. Buna karşılık aşınma vardır. Eklemin içinde bulunan kıkırdak incelir ve yok olur, eklemlerin yan taraflarında kemik çıkıntıları kaynaklanır. Metabolik ve psikolojik sorunlar iltihabı olmayan romatizmaların en önemli nedenleridir.

Romatizma emareleri

Genellikle romatizmal rahatsızlıklarda kas, sırt ve bel ağrısı, eklemlerde ağrı ve şişlik, sindirim sistemi problemleri, kalp ve damar sisteminde oluşan rahatsızlıklar görülür. Bunlara ek olarak romatizmal hastalıkların başlıca emareleri şöyle sıralanır:

  • Nörolojik şikâyetler
  • Böbrek fonksiyonlarında azalma
  • Nefes darlığı
  • Hareket kısıtlılığı
  • Sabah saatlerinde eklemlerde oluşan şiddetCildin güneşe karşı duyarlılık göstermesi
  • Cilt altında beze oluşumu
  • Vücudun farlı bölgelerinde görülen sertlikGüçsüzlük
  • Gözlerde oluşan iltihaplanma
  • Görme yetisinin bozulması ya da kaybolması
  • Uzun süreli yüksek ateş

Romatizma genetik midir?

Romatizmal hastalıklarda genetik kalıtım oldukca önemlidir. Ailede ve akrabalarda romatizmal rahatsızlıklar tespit edilmiş hastaların bulunması ihtimali arttırsa da hastalığın nedeni açısından genetik etkenler kesinlik bulundurmaz. Sadece bireyin ailesinde hastalık geçmişinin olması tanı koymayı kolaylaştırır.

Romatizma ağrısına ne iyi gelir?

Romatizmal hastalıklarda bulunan ağrı tipleri fazlaca geniş bir aralıkta bulunur. Bu konum hastalığın getirmiş olduğu ağrı ve öteki yakınmalar için uygulanacak tedavi yöntemini özel kılar. Mesela kaplıca tedavisi iltihaplı romatizmal rahatsızlıkları olan kişilerin şikayetlerini artırırken kireçlenme hastalığında faydalı olabilir. Farklı yöntemler denemeden önce ne olursa olsun doktorunuza danışmanız gerekir.

Kategoriler: Sağlık

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir