Menopoz bayanların adet görmesinin bitmesine ve yumurtalıkların işlevlerini kaybetmesine denilir. Menopoza giren bir bayan artık hamile kalamaz ve doğum yapamaz. Genel olarak 45 yaşlarından sonra meydana gelen bu olay 55 yaşına kadar uzanmaktadır. Menopoza giren bayan artık adet görmeyi bırakır. Öncesinde düzensizleşen adet dönemi menopoz’un sinyallerini vermeye başlar. Premenopoz dediğimiz süreç bayanların adetlerinin düzensizleşmesi ve bu dönem içinde yumurtalıklarının sönmeye başlamasına deniliyor. Bundan sonra artık kadınlar hamile kalamaz.

Menopoz dönemine giren bayanların hormonları düzensizleşmeye başlar. Bazıları bu dönemi anlamadan geçirirken bazlarında bir anda ateş basmaları, şişkinlik ve kilo alma, stres geçirmeleri olağan bir durumdur. Menopoza giren bayan eğer tam 12 ay adet görmediyse artık menopoz evresini atlatmıştır.

Bu dönemi hisseden bayanların kadın doğum uzmanlarına jinekoloğa gitmeleri gerekiyor. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra gerek duyulursa eğer ilcalar kullanılmaya başlanacaktır. Peki menopoza giren bayanlar adet görür mü? Birkaç ay düzensiz bir şekilde kanamalar görülebilir. Bu evre sonrasında ise adet kanamaları tam anlamıyla kesilir. Bu olay son bulunca menopoz teşhisi konulur.

Menopaza girme evresinde korunmak gerekiyor mu? Bu döneme giren bayanların hamile kalma olasılığı çok az olsa dahi asla diye bir şey söz konusu değildir. Bu yüzden çocuk istemeyen bayanların mutlaka korunması gerekiyor. Aksi taktirde hamile kalma ihtimaliniz var.

Kategoriler: Sağlık

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir