2 çeşit hemoroid çeşidi bulunmaktadır.
İç Hemoroid
Anüsün büzüşmesini sağlayan kas yapısının hemen üstündeki, toplar damarların büyümesi ile iç hemoroid oluşmaktadır. Bu damarların büyümesiyle, anüsten dışarıya doğru çıkar. Bu damarlar top gibi gözükür ve mor – kırmızı renktedir. Anüsten dışarı sarkan damarların, tahrip olması ile kanama ve iltihaplanma oluşur.
Dış Hemoroid
Dış hemoroid, iç hemoroid ile birlikte olur. Hemoroid belirtilerine sahip iseniz yapacağınız ilk iş doktora görünmektir. Basur hastalığının en büyük belirtileri kanama ve makat bölgesinde otururken oluşan ağrılardır. Basur hastalığı anemiye sebep olmaktadır. Anüsten dışarıya sarkan damarlar, iltihaplanıp, anüsü daraltmaya yarayan kasın, çok fazla kasılması ile birbirlerine sarılmaktadır.
Oluşan bu sıkıntılı görünüme, Basur Boğulması denir. Basur boğulması şişme ve ağrı sebebiyle meydana gelmektedir. Kopan bu toplar damarlarda, ülser gibi yaralar oluşmaktadır.
Basur hastalığına yakalanmış kişilerin anüslerinde kaşıntı, yanma ve kanama gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Sürekli büyük tuvaletinizi yapıyormuş gibi hissedersiniz. Bunun yanı sıra büyük tuvaletinizi yaparken, çok fazla ağrıya maruz kalınır. Birçok hasta, utandıklarından dolayı doktora gitmeyi reddeder. Çünkü doktor muayene yaparken, anüs bölgenize bakabilir. Hastalığınız ne olursa olsun, asla doktorunuzdan utanmayın. Aksi halde sonuçları çok daha büyük olabilir.
Hemoroid teşhisi nasıl konur?
Kendiniz ve bir yakınınızda, Hemoroid belirtisi olduğunu düşünüyorsanız, ilk iş olarak doktora, muayene olmaya gitmelisiniz. Doktor şikayetlerinizi dinler ve yaptığı muayene sonrasında size hemoroid teşhisi koyabilir.
Hemoroid, 4 dereceden oluşmaktadır. Kanama ve az ağrının olduğu durumlar, birinci derecedir. Bu problemlerin artışı ile hemoroid derecesi doğru orantılıdır. Basurun son seviyesi dördüncü seviyedir. Bu seviyeden yükseği yoktur. Dördüncü seviyede belirtiler çok daha şiddetli ve ağrılıdır. Bunun yanı sıra, kanser (tümör) olup olmadığını kesinleştirmek için, doktorunuz sizden retroskopi isteyebilir. Retroskopi, anüsün detaylı olarak incelenmesi işlemidir.
Hemoroid için bitkisel tedavi
· Aloe Vera: Basur hastalığının, bitkisel tedavisi için en sık kullanılan bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir. İç ve dış basur tedavisinde kullanılır. Anti inflamatuar içerdiğinden, tahriş ve ağrıyı azaltır. Basur tedavisinde, makat bölgesine elle sürülür
· Limon suyu: Taze limon suyunu, pamuğa sürerek, basurlu bölge üzerine koyulur. Damar ve duvarlarını güçlendirici özelliğine sahip olduğundan dolayı, ağrılarınız azalması ve rahatlamanızı sağlar
· Badem yağı: Dış basur hastalığı için kullanılır. Pamuğun üstüne, badem yağı sürme işlemi ile anüs bölgenize hafif bastırarak uygulayacaksınız. Makattaki kaşıntı ve yanmayı tedavi eder.
Hemoroid belirtisine sahip kişilerde, yukarıdaki gibi birçok doğal tedavi yöntemi mevcut.
0 yorum