Göz Kararması

Hayatımızın belirli günlerinde çok fazla karşımıza çıkan göz kararma problemi genel olarak tansiyon düşüklüğü sebebiyle olmaktadır. Uzun zaman hareketsiz kalan kişilerin gözlerinde yer alan kılcal damarlarda kan dolaşımı azalır ve bu durum bir şekilde hareket ederken de göz kararmasına ve boş dönmesine yol açıyor. Beyin kan dolaşımının da bu durumda yetersiz hale gelmesi göz kararmasına sebep olan faktörler arasında yer alıyor. Ayrıca uzun zaman hareketsiz kalmak beyin ve gözde devam eden kan akışını yavaşlatır. Göz kararması ve ardından onunla beraber gelen baş dönmesinin oluşmasına mani olmak adına uyandığınız zaman, uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmak daha yavaş bir şekilde harekete edilmesi önerilir. Fakat çok fazla meydana gelen göz kararması olayı ve göz ve beyin fonksiyonlarında bir soru neden olabileceği için bu durumda doktora danışmak önerilmektedir.

Göz Kararması Neden Olur?


Günlük hayatımızda sık sık yaşanan göz kararması olayı genel olarak göz içerisinde yer alan kılcal damarlarda kan dolaşımındaki azalmadan kaynaklı olarak görülmektedir. Tansiyonun düşmesi veya yükselmesi, mide bulantıları ve açlık gibi sebeplerden de kaynaklanabilmektedir. Fakat göz kararması olayı beyinde oluşan tümörün de sebep olduğu problemler de görülebildiği için kesinlikle doktora başvurulması gerekir . Göz kararması genellikle uzun zaman hareketsiz kaldıktan sonra kan dolaşımının yavaşlamasının etkisiyle görülür. Ayrıca Kronik rahatsızlığı bulunan kişilerde de göz kararması olayı bir semptom olarak karşımıza çıkıyor. Diğer bir yandan özellikle vertigo ve migren hastalığına sahip olan kişilerde gün içerisinde çok daha fazla görülür ve bu durumu doktor kontrolü esasında tedavi etmek gerekmektedir. Göz kararmasına sebep olan şeyler genellikle şunlardır:

  • Uzun zaman boyunca aç kalma
  • Vücudun ihtiyacı olan bir takım vitamin ve mineral eksiklikleri
  • Gün içerisinde çok az su tüketme
  • Sıcak havanın ortamına maruz kalma
  • Yorgunluk durumu
  • Yoğun bir şekilde iş temposu
  • Tansiyonun düşmesi ve yükselmesi durumu

GÖZ KARARMASI HANGİ HASTALIKLARA İŞARETTİR?

Göz kararması tansiyon düşüklüğü ve yüksekliğinden kaynaklı olarak görülebildiği gibi vertigo ve migren kaynaklı da görülebilmektedir. Bu hastalıklara rutin müdahaleler ile engel olunabilir. Fakat göz kararması daha fazla riskli hastalıkların da belirtisi olduğundan dikkate alınıp uzman doktora danışılmalıdır. Ayrıca beyin damarlarının içerisinde kan dolaşımının yeterli olmaması durumunda ve beyinde oluşan bir tümör kendisini göz kararmasıyla belli edebilir. Sık sık yaşanan göz kararması duruşu dikkate alınmalı ve uzman bir doktora müracaat edilmelidir.

GÖZ KARARMASI NASIL GEÇER?
Göz kararması yalnız başına bir hastalık olmamaktadır, bu sebepten dolayı da yalnız başına da tedavi edilmesi de mümkün olmayan bir sorundur. Göz kararmasının hangi sorundan kaynaklı olduğunu tespit etme noktasında buna göre tedavi uygulanması doğru olacaktır. Göz kararmasının neden olduğu konusunda hastalıkların tespit edilmesi için gerekli olan kontrollerin yapıldıktan sonra tedaviye başlanması gerekmektedir. Her hastalığa farklı bir yöntem uygulamak göz kararmalarının önüne geçmede bir etken olabilir. Örnek olarak şekerin düşmesine karşı yemek yiyen kişinin göz kararması geçebilir. Tansiyon hastası olanların (düşük ve yüksek) bu durumun takibini yapıp ardından da doğru beslenmeleri ve ilaçlarına oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Beslenme bozukluklarından ve günlük çalışmış temposundan dolayı da göz kararması meydana geliyorsa daha sağlıklı ve dikkatli beslenmek göz kararmaları probleminin tedavi edilmesini mümkün hale getirir. Fakat en önemli şey göz kararmasının hangi sebepten olduğunu tespit etmek adına mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.

Kategoriler: Sağlık

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir