Diğer bir adıyla Sara, kronik rahatsızlıklar kategorisinde bulunan bir hastalıktır. Bireyin herhangi bir sebepten dolayı beyninde oluşmuş bir takım hasarlar sonucu bu hastalık meydana gelmektedir. Epilepsi hastalığının hayatı zorlaştıran taraflarından bir tanesi şüphesiz ki bireyin epilepsi nöbetlerine maruz kalışıdır. Bu nöbet süreleri genel olarak 20 saniye ile 2 dakika arasında değişmektedir.

Epilepsi nöbetleri sırasında bireye tıbbi müdahale yapılması gereklidir. Epilepsi belirtileri; göz kırpma hız artışı, bilinç kaybı, kasılmalar, baş hareketlerinde kontrolsüzlük, etkilere tepki verememe, psikolojik zorlanmalar, kol ve bacakların kontrol kaybı olarak sıralanabilir. Epilepsi nöbetleri öncesi belirtileri ise; ani  korkma içgüdüsü, mide bulantıları, duyma-görme problemi,  uyuşma şeklinde sıralanabilir.

Belirtiler nelerdir?

Epilepsi beyindeki bir işlev bozukluğu olduğundan, beynin etkilenen alanının yürüttüğü işleve göre semptomlar değişebilir. Bazı emareler şunlardır:

•Vücutta ani kasılmalar

•Kollarda ve bacaklarda denetim edilemeyen sallantılar

•Şuur kaybı

•Seri şekilde baş sallama hareketi

•Kısa bir süre duyulan seslere ya da konuşmalara yanıt verememe

•durağan bir noktaya bakmak

•Hızlı göz kırpmak

•vehamet, anksiyete yahut dejavu (o anı önce yaşamış gibi hissetme) gibi psikolojik semptomlar

Nöbet Öncesi emareler: Aura’lar

Nöbet, beynin ufak bir bölgesinden başlıyorsa,   kişi nöbetin başlangıcında bazı belirtiler yaşayabilir. Buna “aura” denir. Bu emareler, beynin hangi alanın anormal elektriksel aktiviteyle ilintili bulunduğunu gösterir.

•Uyuşma

•Görme veya duyma değişikliği

•Hoş olmayan kokular alma

•Mide bulantısı veya midede baskı hissi

•Ani vehamet hissi

Tanı Yönteml

Epilepsi Nöbet Çeşitleri

Sıradan Parsiyel Nöbet

Basit parsiyel nöbetlerde bilinç açık olur. Üç türü vardır:

Temporal lobdan meydana gelen nöbetler; ani tehlike, daha önce olmuş bir vakası olmamış şeklinde hissetme ya da olmamış bir olayı olmuş şeklinde hissetme, kötü koku ve tatlar alma ve içten gelen hoş olmayan bir hisle kendini gösterir.

Frontal lobdan meydana gelen nöbetlerde ise hareket ile ilgili sorunlar görülür.

Parietal lobdan meydana gelen nöbetlerde geçici uyuşukluk emareleri, oksipital lobdan meydana gelen nöbetlerde de görme alanının yarısını etkileyen flaş şeklinde ışıklar ve değişik renkler görme belirtileri gözlenir.

Kompleks Parsiyel Nöbet

Kompleks parsiyel nöbetlerde bilinç etkilenmesi meydana gelir. Çiğneme, yalanma, yutkunma ve bir nesne arar gibi şaşkın bakakalma hali Zorlu kompleks parsiyel nöbetler de görülebilir. Bazen hasta elbiselerini çekiştirebilir ve etrafta dolaşabilir. Dakikalar sonra hatta kimi zaman saatler sonra kendine vardığında hiçbir şey hatırlamayabilir.

Jeneralize Nöbet

Jeneralize nöbetler tüm beyne yayılır. Halk içinde sara nöbeti olarak malum nöbettir. Fert önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun arkasından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin denetimü dışında gelişir. Bunun yanı sıra absans veya “petit mal” isminde olan kimi jeneralize nöbetlerde birey her ne kadar vücut şeklini kaybetmese de bilincini kaybedebilir.

Kategoriler: Sağlık

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir